ДНЗ "ЗАПОРІЗЬКИЙ ПРАВОБЕРЕЖНИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ"

«Обери професію по душі і жодного дня у житті не будеш «працювати»,

а будеш радіти життю»

Люди з інвалідністю

  • Dec 06, 2020

Люди з інвалідністю не називають себе інвалідами, в цивілізованих демократичних країнах з високою культурою людських відносин, до таких людей ставлення як до людей з особливими потребами, які потребують додаткової уваги суспільства.

Мета, заради якої цей день був проголошений, – це дотримання прав людини і участь інвалідів в житті суспільства. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно інвалідів, прийнятою Генеральною Асамблеєю.

Проведення Міжнародного дня людей з інвалідністю спрямовано на привернення уваги до проблем цієї категорії суспільства, захист їх гідності, прав та благополуччя, на переваги, які отримує суспільство від участі інвалідів в політичному, соціальному, економічному і культурному житті. В Україні проведення цього дня встановлене Указом Президента, починаючи з 1993 року.

Звичайно, цей день не можна називати святковим, проте він підкреслює необхідність досягнення забезпечення рівних прав інвалідів і їх участі в житті суспільства. Міжнародний день людей з інвалідністю – день підведення підсумків зробленого для цієї категорії громадян, аналізу фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

 

 

Щорічно 1 грудня згідно з рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятими в 1988 році, відзначається Всесвітній день боротьби зі Снідом. Цей день започатковано з метою підвищення обізнаності про епідемію СНІДу, викликаної поширенням ВІЛ-інфекції, а також як день пам’яті жертв цього захворювання.

Пам’ятка

ВІЛ-інфекція – це захворювання, викликане вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Остання стадія цього захворювання називається синдромом набутого імунодефіциту (СНІД). ВІЛ-інфекція – це повільна інфекційна хвороба, передається статевим шляхом, через кров,від матері до дитини під час вагітності, пологів та при грудному вигодовуванні. Уперше ВІЛ-інфекція у своїй кінцевій стадії була описана в 1981 році.

Ситуацію в світі з ВІЛ – інфекцією, можна охарактеризувати як пандемічну і поставити в один ряд із двома світовими війнами, як за кількістю життів, що вона забрала, так і за шкодою, що завдала суспільству. В Україні згідно офіційних даних кожного дня у 54 осіб встановлюється діагноз ВІЛ-інфекція, у 12 осіб СНІД, а 7 осіб помирає від захворювань, зумовлених СНІДом.

Джерелом ВІЛ-інфекції є людина, яка перебуває на будь – якій клінічній стадії хвороби. Вірус циркулює в усіх тканинах і рідинах організму, проте їхнє значення в передачі інфекції неоднакове. Постійно висока кількість вірусу знаходиться в крові, спермі, вагінальному секреті, дещо менше в грудному молоці, що й зумовлює основні шляхи зараження:

    через кров: при переливанні інфікованої крові та її компонентів, спільному використанні шприців при введені ін’єкційних наркотиків і медичного інструментарію, під час пірсінгу, проколюванні вух, манікюрі, татуюванні ( якщо інструменти не стерильні);

    статевий шлях: при незахищеному статевому контакті;

    від ВІЛ-інфікованої матері до дитини (під час вагітності, пологів і грудному вигодовуванні).

Що робити, щоб не заразитись?

    Ніхто не захистить вас краще ніж ви самі, Враховуючи той факт, що на даний час поширений статевий шлях передачі а це означає – необхідний вибір надійного партнера та правильне застосування презервативів

    Використання одноразових шприців і стерильного інструментарію в медичних закладах, перукарнях та косметичних кабінетах і салонах. Важливо пам’ятати про те, що любий колючий або ріжучій інструмент, яким ви користуєтесь при медичних процедурах, татуюванні, пірсінгу, проколюванні вух та інших частин тіла, голінні, педикюрі і манікюрі повинен бути стерильним

    Оскільки вакцини проти СНІДу не існує, єдиним способом запобігти інфекції є уникнення ситуацій, що несуть ризик зараження, таких як спільне використання голок та шприців або практикування незахищених статевих стосунків.

    Весь інструментарій як в медичних закладах, так і в побуті при різних маніпуляціях де може міститись кров людини, зараженого ВІЛ має бути стерильним.

Необхідно пам’ятати, що ВІЛ-інфекція не передається побутовим шляхом:

    при дотику, обіймах, рукостисканнях;              

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…